Uiteindelijk leer je pas echt binnen het werkveld zelf.

Jarik | Werkvoorbereider

Zou je het aanraden om als werkstudent aan de slag te gaan? “Ja, dat zou ik iedereen aanraden!”

Naast je studie werkervaring opdoen in de praktijk was voor Jarik een voor de hand liggende keuze. Jarik en Kieran kennen elkaar van de welbekende Sement pubquiz. Tijdens een later contactmoment kwam het onderwerp werkstudent ter sprake.

 

“Ik was op zoek naar een klein bedrijf, zodat ik direct betrokken kon zijn bij diverse rollen.”

 

Werkstudent.

Jarik heeft, naast zijn studie Bouwkunde, anderhalf jaar gewerkt in diverse rollen. In het begin was het wel even schakelen. Hij werd een beetje in het diepe gegooid en werd gezien als volwaardig werknemer. Dit had zijn voor- en nadelen; zo kwam hij enerzijds in een snelle leercurve terecht, maar anderzijds was het af en toe ook zoeken naar het juiste antwoord.

 

De gewerkte anderhalf jaar heeft Jarik veel gebracht. Hoe verloopt een bouwproces? Welke partijen komen daarbij kijken? Hoe pak je zoiets aan?

 

“De gewerkte periode heeft mij diverse inzichten gegeven. Een goed voorbeeld hiervan is dat ik erachter kwam dat de werkvoorbereiding mij aanspreekt en het werken op de vloer daarentegen iets minder.”

 

 

Moeilijke keuze.

Na zes jaar hard werken en alles te hebben gegeven, maakte Jarik toch de keuze om te stoppen met zijn studie. Na de pandemie lukte het hem niet meer om de draad op te pakken. Het was geen makkelijke keuze, maar wel een keuze die gemaakt moest worden. De gedachte “Ik heb dan geen papiertje, hoe sta ik dan in de markt?” kwam dan ook voorbij. Spijt? Nee, dat heeft Jarik niet. Hij kwam er al snel achter dat hij ook zonder papiertje zijn dromen kon waarmaken.

 

“Samen met Sement heb ik een profiel opgesteld en ben ik binnen een week gekoppeld aan vier vacatures. Bij alle vier mocht ik op een tweede gesprek komen.”

 

 

 

Nieuwe uitdaging

Sinds september werkt Jarik fulltime als werkvoorbereider. In de afgelopen maanden heeft hij al een grote ontwikkeling doorgemaakt. Zo was hij in de beginfase vooral bezig van dag tot dag: wat gaan we morgen doen en wat hebben we morgen nodig? Inmiddels heeft hij al een aantal projecten afgerond, weet hij hoe het globale bouwproces verloopt en kan hij de juiste vervolgstappen eerder nemen.

 

“Ik werk fulltime, maar ik doe ook fulltime iets wat ik nuttig vind en dat geeft mij energie.”

 

Wat geeft Jarik voldoening in zijn werk? Het beginnen aan een project en dit naar wens afronden. Het ontbreken van “het papiertje” zegt niets over zijn gedrevenheid voor het vak. Tijdens zijn zoektocht naar een baan had Jarik een aantal punten waar hij rekening mee wilde houden. Dat een bedrijf goede begeleiding- en ontwikkelmogelijkheden moest kunnen aanbieden, stond hoog op zijn wensenlijstje.

 

“Wees niet bang om er gewoon een punt achter te zetten en door te gaan met een nieuwe kans als het niet meer gaat.”

 

Als werkvoorbereider heeft Jarik nog grote plannen. Eerst is zijn doel om zich volledig te ontwikkelen als werkvoorbereider; “daar zit nog genoeg uitdaging en ruimte in”. Wellicht wil Jarik in een later stadium een bouwkunde management studie gaan volgen om zich op deze manier te blijven ontwikkelen binnen de bouwsector, zodat hij uiteindelijk misschien kan doorstromen naar de rol van projectleider.

 

“Je krijgt als student de theorie goed mee, maar uiteindelijk leer je toch echt binnen het werkveld zelf.”

Marlies Den Elzen recruitment bouw Bouw

Marlies Den Elzen

Adviseur Bouw - 06 2836 9691

Ben jij, net als Jarik, geïnteresseerd om aan de slag te gaan werkstudent? Marlies komt graag met je in contact!

06 2836 9691 marliesdenelzen@sement.nl